در گزارش پی اچ پی و جی كوئری اعلام شد

پروژه شبكه علمی كشور متوقف گردید

پروژه شبكه علمی كشور متوقف گردید

به گزارش پی اچ پی و جی كوئری مدیر كل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‎های علمی و صنعتی ایران از متوقف شدن پروژه شبكه علمی كشور آگاهی داد و اظهار داشت: نوسانات ارز و عمل نكردن سرمایه گذار به تعهدات خود مانع ادامه راه شده است.



سعید گرگین در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت شبکه علمی کشور و چرایی متوقف ماندن این پروژه اظهار داشت: نسل اول شبکه علمی کشور به دهه ۷۰ و ارائه اینترنت با حجم ۲ تا ۴ مگ و مبتنی بر کابل مسی باز می گردد؛ خدمتی که باتوجه به نوپا بودن اینترنت در ایران به صورت خیلی محدود به برخی مراکز ارائه می شد.
روند پیشرفت پروژه شبکه علمی در ۴ دهه
وی با اشاره به اینکه در آن برهه، حدود ۲۷۰ نقطه (دانشگاه ها و مراکز علمی تحقیقاتی) به شبکه مذکور متصل بوده و سرویس اینترنت دریافت می کردند، اضافه کرد: در واقع کاربرد و وظیفه آن شبکه (نسل اول) ارائه خدمات به مراکز علمی-پژوهشی و دانشگاهی بود.
گرگین افزود: به مرور و همزمان با فراگیری نسبی اینترنت در کشور و توزیع عمومی آن به وسیله مخابرات، در واقع کابل های مسی کارایی خودرا از دست داد و اینترنت مبتنی بر فیبر با بندیت های بمراتب بالاتر از ۲ مگ و ۴ مگ، توسعه یافت و بالتبع آن شبکه مبتنی بر کابل های مسی نیز کنار گذاشته شد.
مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با اشاره به اینکه در دهه ۸۰ و در زمان تدوین برنامه پنجم توسعه، مجدداً این شبکه مورد توجه قرار گرفت، گفت: بر این اساس در برنامه پنجم، راه اندازی شبکه علمی کشور بر عهده وزارت ICT قرار داده شده و بهره برداری از آن نیز به وزارت علوم واگذار شد.
وی اظهار داشت: در این راستا، با اقدامات مراکز مخابراتی استانی، کابل کشی فیبر صورت گرفت و برای برخی از دانشگاه ها امکانات زیرساختی برقرار شد. ضمن اینکه در تهران نیز بطور خاص، یک رینگ یا حلقه ایجاد و بواسطه آن، ۱۶ دانشگاه به یکدیگر متصل و در ادامه یک سرویس هم به صورت دمو و پیش فرض روی آن ۱۶ نقطه و مرکز دانشگاهی نقطه اجرا شد.
گرگین اضافه کرد: در دهه ۹۰ پروانه شبکه علمی، سومین بار صادر شد. در واقع برای این پروانه ۴ فاز پیش بینی شده بود که در فاز اول دانشگاه های اصلی در تهران در ادامه و فازهای بعدی، مراکز استانها و نهایتاً در فاز چهارم، کلیه شهرها و دانشگاه های کشور قرار بود به شبکه متصل شوند.
مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، نبود زیرساخت ارتباط فیبری خیلی از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با مخابرات را چالش اصلی شبکه علمی عنوان نمود و افزود: ایجاد این زیرساخت باید توسط وزارت ارتباطات صورت گیرد اما عملاً هزینه بسیار زیادی برای این وزارتخانه دارد. البته هرچند در پروانه شبکه علمی، اجازه حفاری و فیبرکشی پیش بینی شده، با این وجود اما هزینه این کار، بسیار سرسام آور بوده و نکته بسیار حائز اهمیت این است که در این پروانه ای که صادر شده، برای این شبکه هیچ بودجه مصوبی در نظر گرفته نشده است.
پروژه شبکه علمی متوقف گردید / سرمایه گذار به تعهدات خود عمل نکرد
وی اظهار داشت: در چنین شرایطی، به جهت اینکه کارها پیش برود، در سال ۱۳۹۵ با همکاری سازمان فناوری اطلاعات وزارت ICT، قرار شده بود که یک سرمایه گذار بخش خصوصی وارد عرصه شود و تا تیرماه ۹۸، تمامی مراحل ۴ فاز پروانه، به انجام رسیده و تکمیل شود. با این وجود، از یک سو به دلیل نوسانات نرخ ارز و از جانب دیگر، عمل نکردن سرمایه گذار به تعهدات خود، تابحال وعده ها محقق نشده و عملاً کار متوقف شده است.
گرگین همین طور در پاسخ به این پرسش که آیا این شبکه می تواند به آموزش مجازی در دانشگاه ها کمک کند؟ گفت: در شرایط کرونا، در واقع ما کاربرانی (دانشجویان) داریم که از منازل خود و یا از نقاطی خارج از دانشگاه، می خواهند به دانشگاه متصل شده و از خدمات آموزش و آزمون مجازی استفاده کنند. در صورتیکه این شبکه (شبکه علمی) نقش برقراری ارتباط بین دانشگاه ها را ایفا می کند و عملاً برای ارتباط یکایک کاربرها از خارج از دانشگاه با دانشگاه، کارایی ندارد و چنین انتظاری از شبکه علمی، در واقع شدنی نیست. چونکه اساساً از ابتدا چنین کاربردی برای این شبکه پیش بینی نشده بود.
کارکردهای شبکه علمی / اشتراک گذاری منابع دیجیتال
وی با اشاره به اینکه در صورت تکمیل کلیه فازهای پروانه شبکه علمی، این امکان وجود خواهد داشت تا خود دانشگاه ها، منابع را با یکدیگر به اشتراک گذارند، اضافه کرد: کارکردهای شبکه علمی، خدمات متنوعی را شامل می شود که البته تا این زمان، در ایران فراتر از ارائه سرویس اینترنت نرفته است. در صورتیکه تنوع سرویس ها در کشورهای پیشرفته علمی، بسیار زیاد است.
وی افزود: اشتراک گذاری منابع دیجیتال یکی از سرویس هایی است که می تواند بوسیله شبکه علمی انجام شود؛ مثلاً وزارت علوم می تواند یک اکانت را خریداری کند و منابع به دست آمده را بوسیله شبکه علمی بین تمامی دانشگاه ها به اشتراک بگذارید.
مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، استفاده از امکانات آزمایشگاهی و همین طور دسترسی به منابع پردازشی را از دیگر امکانات شبکه علمی برشمرد و اظهار داشت: در واقع سرویس ها، بسیار متنوع بوده و در چندین طبقه دسته بندی می شود.


منبع:

1399/04/30
15:05:51
5.0 / 5
2017
تگهای خبر: ارتباطات , اینترنت , خدمات , دیجیتال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
پی اچ پی جی کوئری پی اچ پی PHP