ارتقاء جایگاه فناوری اطلاعات ایران در جهان
پی اچ پی و جی کوئری: سیستم های نرم افزاری کشورمان با وجود بی نظمی جهانی اخیر، بدون وقفه به کارهای خود ادامه می دهد که این موفقیت ناشی از گسترش زیرساخت ملی نرم افزاری و ارتقاء جایگاه ایران در عرصه فناوری اطلاعات در جهان است که ادامه این موفقیت نیازمند حمایت مسئولان مربوطه برای توسعه کامل شبکه ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات است، لازم به ذکر است که دولت شهید رئیسی اقدامات موثری در این زمینه داشته و از ظرفیتهای نخبگانی کشور به خوبی بهره برده است که می تواند ما را در مقابل تحریم و لطمه های جهانی حفظ کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات «ICT Development Index» از سه گروه کلی یعنی «دسترسی، کاربرد و مهارت های» حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، تشکیل شده و ۱۴ شاخص بررسی شده در ۱۹۰ کشور را ارزیابی می نماید که شامل مواردی نظیر پهنای باند بین المللی، خانوارهای دارای کامپیوتر، خانوارهای دارای اینترنت، تعداد کاربران اینترنت، نسل های دسترسی به اینترنت ثابت و سیار و غیره است.
ارتقا ۶ پله ای ایران در توسعه فناوری اطلاعات
بعد از ۶ سال وقفه در انتشار گزارش شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات «IDI» از طرف اتحادیه جهانی مخابرات «ITU»، حالا تازه ترین گزارش این مرجع جهانی برای سال ۲۰۲۳ نشان از جهش ۶ رتبه ای ایران در این شاخص دارد.
بعد از وقفه ۶ ساله که به سبب مسایل مربوط به کیفیت و در دسترس بودن داده ها انجام شده بود، حالا نتایج جدید رده بندی کشورها در شاخص «IDI» نشان میدهد که کشورهای دنیا پیشرفت قابل توجهی به سمت اتصال جهانی و معنادار داشته اند، بطوریکه نیمی از کشورها حدودا از ۸۰ امتیاز (میانگین ۷۸.۷) عبور کرده اند که در این خصوص ایران با ۶ پله صعود و با عبور از مرز ۸۱ امتیاز در زمره کشورهای بالاتر از رتبه های میانگین قرار گرفته است، بدین سان و طبق گزارش این نهاد وابسته به سازمان ملل، جایگاه ایران از رتبه ۸۱ به ۷۵ ارتقا پیدا کرد.
همین طور در بررسی های تخصصی امسال «ITU» از نظر میزان امتیاز در شاخص «IDI» یا همان توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز، امتیاز ایران با افزایش ۴۷ درصدی از عدد ۵۵ به ۸۱ رسیده است. علاوه بر آن مقادیر زیرشاخص های ضریب نفوذ مشترکین پهن باند همراه، درصد استفاده از اینترنت و درصد خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت در سال ۲۰۲۳ نیز به ترتیب از رشد ۱۵، ۹ و ۶ درصدی برخوردار شدند. برای درک بهتر از میزان پیشرفت ایران در شاخص«IDI» باید مروری بر وضعیت کلی دیگر کشورها در این گزارش و شاخص مذکور داشت. نتایج گزارش منتهی به سال ۲۰۲۳ که از طرف مرجع جهانی «ITU» پخش شده، نشان می دهد، کمترین امتیاز به دست آمده ۲۰.۰ و بالاترین آن ۹۸.۲ است.
بر این اساس، ۳۳ کشور دارای امتیاز «IDI» بین ۹۰ تا ۱۰۰ هستند، ۴۷ کشور دیگر دارای امتیاز بین ۸۰ تا ۹۰ هستند که ایران نیز در زمره این کشورها قرار دارد و نیمی از کشورها در محدوده ۶۰ تا ۷۰ امتیازی پراکنده شده اند و تعداد کمی از آنها دارای امتیاز پایین تر هستند؛ و در نهایت نکته قابل توجه دیگر آنکه، نظر به اجرای طرح های متنوع وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و توسعه پروژه عظیم فیبرنوری و عبور از پوشش ۷ میلیونی و گذار از ایجاد ۱۰۰۰ سایت نسل پیشرفته ۵ موبایل تا انتهای سال قبل و باتوجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباب الزام شهرداری ها به صدور ۱۵ روزه ی مجوز حفاری فیبر نوری که به تشدید سرعت پیشرفت این طرح امسال منجر خواهد شد، پیش بینی می شود جایگاه ایران در رده بندی شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در سالهای آتی با بهبودهای مستمر ادامه داشته باشد.
توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در اقدامات دولت سیزدهم
پیشرفت و توسعه ۶۴ درصدی شبکه ملی اطلاعات
از اواخر سال ۱۳۸۴ طرح شبکه ملی اطلاعات مطرح و کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت مهم ترین دلیل پیاده سازی آن عنوان شده بود. همزمان با شروع فعالیت دولت سیزدهم، تحقق این امر مهم در صدر برنامه های وزارت ارتباطات قرار گرفت و بدنبال آن بصورت مداوم جلساتی دراین زمینه انجام شد و هم اکنون طبق آمار اعلامی از طرف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، میزان پیشرفت این پروژه در آغاز دولت ۲۳ درصد بود که حالا با گذشت سه سال به پیشرفت ۶۴درصدی رسیده است.
آغاز طرح فیبرنوری و پوشش نزدیک به ۸ میلیون خانوار
فیبرنوری یکی از روش های دسترسی به اینترنت ثابت است که بجای تمام یا قسمتی از کابل مسی، از کابل های فیبر نوری بهره می برد. بدین سبب یکی از پروژه هایی که طی دو سال قبل وزارت ارتباطات بر روی آن کار کرده، پروژه فیبر نوری است که طبق گفته مسئولان، مقرر است تا انتهای سال جاری هشت تا ۱۰ میلیون خانوار تحت پوشش قرار بگیرند. به سبب اهمیت این پروژه تا حالا در ۶۰۰ شهر شروع شده و در ۳۰۰ شهر کار تمام شده و اکنون حدود ۴۰۰ تیم در این شهرها درحال فعالیت هستند.
افزایش ۱.۵ درصدی سهم اقتصاد دیجیتال
اقتصاد دیجیتال، فضای بکری است که می تواند مشاغل زیادی را برای کشور بوجود آورد و فقط بحث هزینه ها نیست و هم اکنون یکی از حوزه های جدیدی که می تواند شرایط جدید را برای افزایش اشتغال فراهم آورد، فضای مجازی و استفاده از اقتصاد دیجیتال است.
توسعه اقتصاد دیجیتال مزیت های بسیاری مانند کاهش هزینه و افزایش راندمان را به همراه دارد؛ اما از آنجا که اقتصاد دیجیتال در عمده کشورها سهم بالایی دارد و ارزش افزوده ی بسیاری به وجود آورده است، بدین سبب در کشور ما که بیشتر مشاغل سنتی بوده، می تواند یک فرصت مناسب باشد تا در این بخش مشاغل جدیدی را شناسایی نماییم و نرخ بیکاری را کاهش دهیم.
افزایش سهم اقتصاد دیجیتال همچون مطالبی بود که مورد تاکید دولتمردان دولت سیزدهم ازجمله رییس جمهوری قرار گرفت و با اقدامات انجام شده سهم اقتصاد دیجیتال که ابتدای دولت ۶.۴ درصد بود به عدد ۷.۹ درصد رسیده است که حاکی از رشد ۱.۵ درصدی دارد.
افزایش ۷۰ درصدی ظرفیت شبکه زیرساخت ارتباطی کشور
افزایش ۷۰ درصدی ظرفیت شبکه زیرساخت کشور همچون اقداماتی بود که طی دو سال قبل توسط شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات انجام شد. بررسی ها حاکی از آنست که سطح ترافیک شبکه بصورت قابل قبولی بالا رفته و میزان اشباع در آن به حداقل میزان خود نسبت به گذشته رسیده و پیشرفت دراین زمینه همچنان ادامه دارد.
طبق گفته مسؤولان، ظرفیت شبکه انتقال در آغاز دولت سیزدهم ۳۵.۸ ترابیت بر ثانیه بود که تمام تجهیزات آن هم خارجی بوده است؛ اما در دولت سیزدهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برنامه ریزی کرد تا انتهای سال ۱۴۰۲ یعنی ظرف مدت ۳۶ ماه ظرفیت انتقال کشور را دو برابر نماید.
استفاده از تجهیزات کاملا ایرانی برای نخستین بار
بدین سبب برای نخستین بار به ارزش ۷۰۰۰ میلیاردریال که بزرگ ترین قرارداد بومی سازی شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات شمرده می شود، منعقد گردید و مقرر است با بهره گیری از تجهیزات بومی ۲۰ ترابیت بر ثانیه به ظرفیت شبکه انتقال کشور اضافه شود.
راه اندازی سرویس ویژه کودکان و نوجوانان
گسترش فضای مجازی سبب شده تا روز به روز اقشار بیشتری از شهروندان با آن درگیر شوند و در ایران هم بارها گفته شده که اخلاق، اینترنت کودکان، آینده جوانان و حراست از آن، برای دولتمردان مهم است؛ بدین سبب با شروع به کار دولت سیزدهم، اینترنت کودکان مورد توجه قرار گرفت و در نهایت یک سال بعد از شروع به کار وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم، سرویس ویژه اینترنت کودکان رونمایی گردید.
کاهش پینگ بازی های پُرمخاطب بوسیله سرویس رادار گیم
بااینکه در تمام دنیا گیمرهای حرفه ای از زندگی خوبی برخوردار می باشند و از نظر هزینه ها تامین هستند اما با همه این احوال، ایجاد بستر بازی های آن لاین و اینترنت و آی پی های مناسب و تسهیلات گرفتن ویزا از تسهیلات مالی، مهم تر است. کاهش پینگ بازی های کامپیوتری برای گیمرها همچون وعده هایی بود که عیسی زارع پور- وزیر ارتباطات- به شهروندان داد و در نهایت با پیگیری های انجام شده، سال گذشته( ۱۴۰۱) سایت و اپلیکیشن کاهش پینگ بازی های کامپیوتری رونمایی گردید که بدنبال این مساله کاربران تجربه ای دلچسب در بازی آن لاین خواهند داشت که هم اکنون طبق آخرین آمار اعلام شده تا حالا بیش از ۱۳ میلیون نفر از آن بهره برده اند.
راه اندازی سرویس رایگان ضد تحریم «۴۰۳online»
یکی از مشکلاتی که کاربران ایرانی، شرکتها و مجموعه های علمی و تحقیقاتی هر روز از آن لطمه می بینند، خدمات اینترنتی و وب سایت هایی هستند که ایران را تحریم کرده اند. برخی سایت های مفید به دلایلی دسترسی کاربران ایرانی را محدود یا به اصطلاح خود، ما را تحریم می کنند. این سایت ها و خدمات در حوزه های مختلف از علم و تکنولوژِی، تجارت، فناوری اطلاعات و نمونه هایی از این دست هستند که کاربران ایرانی برای فعالیت یا کار خود به آن نیاز دارند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اهتمام ویژه وزارت ارتباطات به آن، این مساله در دستور کار قرار گفت و سایتی به آدرس «۴۰۳online» بوجود آمد. بر این اساس دیگر نیازی به فیلترشکن وجود ندارد و در تازه ترین آمار منتشرشده از طرف وزارت ارتباطات به مناسبت دهه فجر سال ۱۴۰۲، این سرویس بیش از دو و نیم میلیون کاربر فعال ماهانه دارد.
جابه جایی بیش از ۸۰۰ میلیون مرسوله پستی در کشور
پشتیبانی از پلت فرم های داخلی اقدامی است که طی سال ها توسط دولت های مختلف و به روش های مختلف مورد توجه بوده است و در نهایت به سبب اهمیت این مساله حمایت های ویژه ای برای آنها در یک بخشنامه در نظر گرفته شد. بر اساس اعلام در آغاز سال ۱۴۰۲ ترافیک مرسولات پستی نسبت به سال قبل یعنی ۱۴۰۱، به میزان ۱۱ درصد بالا رفته است که نشان دهنده اعتماد مردم و کسب وکارهای اینترنتی به پلت فرم های داخلی است که طبق آخرین آمار اعلام شده از طرف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از شروع دولت سیزدهم تا حالا بیش از ۸۰۰ میلیون مرسوله پستی در کشور جابه جا شده است.
زیرساخت بومی علت مصونیت ایران از بی نظمی جهانی
طی روزهای اخیر و در اواخر هفته چهارم تیر ۱۴۰۳، اختلال در خدمات ابری شرکت مایکروسافت موجب قطع گسترده سامانه های فناوری اطلاعات در خطوط هوایی و ریلی، معاملات شرکت های بزرگ نفتی و تجاری در بورس، شرکت های مخابراتی، بانکها و شبکه های بهداشت و درمان در کشورهای مختلف دنیا مانند انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، هند، ژاپن، سنگاپور و امارات شد. بدنبال این اختلال، هزاران دستگاه کامپیوتری با "صفحه آبی مرگ" روبه رو شدند و نتوانستند ویندوز را به درستی اجرا کنند.
در همین راستا، «حسین دلیریان» سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی، با اشاره به اختلال پیش آمده در خدمات شرکت مایکروسافت، اظهار داشت: «از بامدادان امروز {۲۹ تیر} به سبب ایجاد اختلال در خدمات شرکت «CrowdStrike» که یک شرکت امنیتی و همکار در مایکروسافت است، خیلی از کشورهای جهان در ارائه خدمات مختلف به مردم مبتلا به اختلال شده اند. به همین دلیل مرکز ملی فضای مجازی از همان ساعات اولیه بروز اختلال جهانی در خدمات مایکروسافت، فعال شد تا ارزیابی دقیقی از وضعیت داشته و وضعیت را مدیریت کند اما تا حالا هیچ نوع لطمه و یا اختلالی در ارائه خدمات به مردم کشورمان گزارش نشده است.»
وی اشاره کرد: «به اطلاع مردم شریف ایران می رسانم که کشورمان از سال ها پیش به سبب تحریم های غرب از دریافت این خدمات منع شده بود و از همان سال ها با ابتکار عمل جوانان و نخبگان کشور، خدمات جایگزین بومی در داخل کشورمان طراحی و اکنون نیز همان سرویس ها عملیاتی است، در عین حال توانمندی های کشور در عرصه ارائه خدمات ابری بومی، قابلیت صادرات به سایر کشورها را هم دارد و ما آمادگی لازم جهت انتقال تجربه و یا صادرات محصولات این حوزه را داریم.»
فناوری اطلاعات و ارتباطات مایه حیات عصر تکنولوژی است که هرگونه بی نظمی در آن سبب محدودیت ارائه خدمات الکترونیکی به کاربران می شود. بدین سبب عدم وابستگی سایبری به ابرشرکت های نرم افزاری و توسعه شبکه ملی اطلاعات و ارتباطات، کشورمان را نسبت به بی نظمی جهانی اخیر مصون داشته است که این موفقیت برگرفته از دستاوردهای نخبگان ایرانی در ایجاد سیستم جایگزین جهت استفاده از فضای ابری ویندوز ماکروسافت است. با این اتفاق، انگیزه مهندسان سایبری ما بالا رفته و با حمایت مسئولان مربوطه می توانیم زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری ملی را بطور کامل برقرار نماییم.
منبع: پی اچ پی و جی كوئری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب