تشكیل سبدی از انواع واكسن كرونا تا خرداد امسال؛

نحوه واكسیناسیون افراد مبتلاشده به كرونا

نحوه واكسیناسیون افراد مبتلاشده به كرونا

به گزارش پی اچ پی و جی کوئری در دومین نوروز، سفره های هفت سین ایرانی در حالی در کنار ویروس کرونا چیده شد که به قول دبیر ستاد توسعه زیست فناوری تا خرداد ماه سال جاری می توانیم سبد واکسن ها را در اختیار داشته باشیم تا بر مبنای آن درباره اینکه برای چه گروهی، چه واکسنی تزریق شود، تصمیم گیری کنیم؛ ضمن آنکه میتوان برای واکسیناسیون افرادی که در گذشته یک مرتبه مبتلا شدن به کرونا را تجربه کرده اند، پروتکلی را تدوین کرد.


به گزارش پی اچ پی و جی کوئری به نقل از ایسنا، این دومین نوروزی است که ویروس کرونا در سر سفره های هفت سین ما حضور دارد، هر چند که تلاش هایی برای تولید واکسن و دارو برای مقابله با این میهمان ناخوانده در حال انجام می باشد.
برخی محققان ویروس آنفلوآنزا را خواهرخوانده ویروس کرونا توصیف کردند؛ چون که بر مبنای مطالعاتی که آنها بر روی ویروس های آنفلوآنزا و کرونا انجام دادند، دریافتند که این دو ویروس بیشتر از ۶۴ درصد شباهت با یکدیگر دارند، همینطور شباهت های بالایی در حدود ۸۹ درصد و ۷۲ درصد با بقیه خواهران خود مثل "سارس" و "مرس" و ۵۷ درصد شباهت DNA با ویروس HIV دارد.
علیرغم این واقعیات همچنان این ویروس کرونا به علت آنکه هم اکنون دارویی ضد آن وجود ندارد، یکه تازی می کند؛ ولی از طرفی تلاش ها برای دستیابی به واکسن قابل اطمینان که به تایید نهایی سازمان های بهداشت جهانی برسد، ادامه دارد؛ اما پیش از آن کشورهای پیشرو در فاز "اضطرار" واکسن هایی را ضد ویروس کرونا تولید و واکسیناسیون جمعی بر مبنای گروه های پرخطر را آغاز کردند.
ایران در حالی در بین کشورهای واکسن ساز قرار گرفته است که بر اساس گزارش مجله نیچر کشورهای "انگلستان"، "هند"، "نروژ"، "فرانسه"، "سوئیس"، "چین"، "جمهوری چک"، "هلند"، "بلژیک"، "ژاپن"، "اندونزی"، "کره جنوبی"، "ترکیه"، "آرژانتین" و "کانادا" تولیدکننده واکسن هستند، بدون آنکه نامی از ایران برده شود، ولی در گزارش یونیسف ایران جزو کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا قرار گرفته است.


واکسن یک فرآورده بیولوژیک است که در مقابل یک بیماری میکروبی مشخص، ایمنی فعالِ اکتسابی بوجود می آورد. واکسن ها اغلب تزریقی هستند، ولی بعضی از واکسن ها مانند فلج اطفال خوراکی اند، ضمن آنکه اغلب برای ایمنی کامل و دائم در مقابل بیماری احتیاج به تزریق چندبار است.
واکسن ها این گونه ساخته می شوند که نخست حیوانی عمداً گرفتار بیماری مورد نظر می شود، سپس ویروس آن بیماری را از بدن حیوان جدا و مجدداً این ویروس را به حیوانی دیگر تزریق می کنند و این عمل آنقدر تکرار می شود تا ویروس ضعیف شود، بگونه ای که اگر این ویروس ضعیف شده به بدن انسانی تزریق شود، نه تنها بیماری ایجاد نخواهد کرد، بلکه در بدن انسان مصونیت پدید می آورد.
راه دیگر واکسن سازی از ویروس های مرده یا غیر فعال است که با تزریق این نوع واکسن، بدن مبادرت به ساختن پادزهر کرده و آماده دفاع در مقابل میکروب اصلی می شود.
بر این اساس تولید واکسن دارای فرایند زمان بر ۱۰ تا ۱۵ ساله است؛ چون که باید از فازهای "مطالعات پیش بالینی"، ""فاز ۱ (ایمنی)"، "فاز ۲ (کارایی)، " "فاز ۳ (ایمنی و کارایی)"، "زیر ساخت"، "تولید"، "اخذ تاییدیه ها" و "توزیع" بگذرد، ولی با توسعه دانش و دسترسی محققان به تجهیزات پیشرفته این زمان کاهش یافته است، بگونه ای که با انتشار کرونا محققان حوزه بیوتکنولوژی در کمتر از یک سال واکسن را تولید کرده و به فاز ۳ بالینی رساندند.



وضعیت زمانی توسعه واکسن ها از تب تیفوئید تا کووید-۱۹
هم اکنون ۱۲ واکسن برای بیماری کووید-۱۹ در فاز ۳ بالینی قرار دارند که به این شرح است:
شرکت نوع اثربخشی ذخیره سازی قیمت به دلار ظرفیت تولید۲۰۲۱ فایزر-بیوان تک RNA ۹۵درصد ۷۰-درجه ۱۹ ۱۳میلیارد دوز مدرنا RNA ۹۴ درصد ۲۰-درجه ۲۵ تا ۳۷ یک میلیارد دوز کیوروک (CureVac) RNA - دمای یخچال ۱۱ ۳۰۰میلیون دوز اکسفورد-استرازنکا وکتور ویروسی ۹۰درصد دمای یخچال ۴ ۳ میلیارد دوز جانسون اندجانسون وکتور ویروسی قابل قبول دمای یخچال ۱۰ یک میلیارد دوز اسپوتنیک وکتور ویروسی ۹۲ درصد دمای یخچال ۱۰ یک میلیارد دوز سینوواک(Sinovac) ویروس غیرفعال شده ۹۰درصد دمای یخچال ۱۳ تا ۲۹ ۶۰۰میلیون دوز سینوفارم(Sinopharm) ویروس غیرفعال شده ۸۰درصد دمای یخچال ۱۳ تا ۲۹ یک میلیارد دوز Bharat ویروس غیرفعال شده ۹۰درصد دمای یخچال ۱۳تا۲۹ ۱۵۰ میلیون دوز Novavax پروتئین پایه - دمای یخچال ۱۶ ۲میلیارد دوز Sanofi پروتئین پایه - دمای یخچال ۱۰تا۲۱ ۳۰۰میلیون دوز بر مبنای اطلاعات جهانی وضعیت ۸ واکسن جهانی ساخته شده به این شرح است:


واکسن های ایرانی کووید-۱۹ که در مدت کوتاه به فاز بالینی رسیدند
ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و مؤسسه دانش بنیان برکت همچون نهادهایی هستند که مبادرت به تولید واکسن کردند و تست انسانی این واکسن از ۹ دیماه سالجاری شروع شد. پلت فرم تولید این واکسن بر مبنای ویروس کشته شده است که ۵۶ داوطلب برای تزریق این واکسن در نظر گرفته شده اند که در گروه فاز بالینی این واکسن به ۳ نفر تزریق شد و پس از یک هفته قرنطینه در یکی از هتل های تهران به منزل بازگشتند و همچنان تحت نظر و مراقبت پزشکی قرار دارند.
علاوه بر آن انستیتو پاستور ایران پروژه واکسن کرونا برپایه پروتئین نوترکیب را به صورت مشترک با کشور کوبا اجرایی کرده و در فاز حیوانی قرار دارد و مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی هم تولید واکسن کرونا مبتنی بر پروتئین نوترکیب را در دستور کار دارد. واکسن نوترکیب دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله هم با حمایت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری در حال اجرا می باشد.
معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری به میزان ۲۵۰ میلیارد تومان، صندوق نوآوری و شکوفایی به میزان ۷۱۰ میلیارد تومان از شرکتهای واکسن ساز حمایت کرده اند.
جزئیات واکسن های ایرانی به این شرح است:


قواعد واکسیناسیون عمومی
دکتر مصطفی قانعی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه دو اتفاق "واردات" و "تولید داخل" در حوزه واکسن کرونا همزمان با هم رخ می دهد، اظهار نمود: "واردات واکسن کرونا" برای جمعیت در معرض خطر یکی از این اقدامات است که هدف از آن کاهش مرگ و میر و بستری بیماران مبتلا به کرونا خواهد بود که اگر این اهداف محقق شود، بر مبنای مدلهای جهانی می توانیم ۱۰ هزار مرگ را کاهش دهیم که این عدد قابل توجهی است.
وی با تکیه بر اینکه این امر باید تا خرداد ماه سال ۱۴۰۰ ادامه داشته باشد، اظهار نمود: به علت اینکه در اواخر خردادماه سال ۱۴۰۰ واکسن ایرانی به نتیجه می رسد و از آن زمان که واکسن ایرانی به تولید انبوه رسید، انتظار می رود که مدتی باید تست های پایداری را بگذراند تا تاییدیه ورود برای آن دریافت شود.
قانعی افزود: پس از این مرحله باید بررسی شود که به ازای هر فرد، ۲ دوز واکسن موجود باشد تا واکسیناسیون ضد بیماری کرونا آغاز شود.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با تکیه بر این که فعلا توانایی کشور تولید بیشتر از یک میلیون دوز واکسن در هفته وجود ندارد، تصریح کرد: ما در ماه بیشتر از چهار میلیون دوز واکسن کرونا نمی توانیم تولید نماییم، مگر آنکه اقدام خاص دیگری رخ دهد؛ ازاین رو اینکه گفته می شود برای واکسیناسیون مردم عادی هیچ مشکلی ندارند و در زمستان انجام می شود، باید پاسخ داد که واکسیناسیون بر مبنای اولویت ها و پتانسیل های کشور صورت خواهد گرفت.
دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تکیه بر اینکه واکسن کرونا بر مبنای قواعد خاصی است، توضیح داد: این طور نیست که فرد پس از تزریق واکسن کرونا به منزل برود، بلکه باید مدتی تحت نظر باشد و پیگیری های لازم صورت گیرد، ضمن آنکه نیاز است تا زیر ساخت های لازم برای واکسیناسیون عمومی ایجاد شود.
به نقل از ایشان، برای واکسیناسیون باید واکسن های مورد نیاز موجود و برای هر فردی قابل پیگیری باشد.
قانعی تصریح کرد: بر این اساس انتظار می رود که در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ بحرانی به نام "کرونا" نداشته باشیم، به این شرط که ۶۰ درصد مردم جامعه ایمن شده باشند و در این صورت زنجیره قطع خواهد شد.
وی افزود: تا آن زمان ماسک و رعایت فاصله اجتماعی در جلوگیری از مبتلا شدن به کرونا حرف اول را می زند.
تزریق واکسن برای افرادی که یک مرتبه تجربه کرونا دارند
دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در پاسخ به این سؤال که آیا واکسن کرونا به افرادی که یک مرتبه تجربه مبتلا شدن به کرونا را دارند، قابل تزریق است یا خیر؟ توضیح داد: تجربه ای که ما به دست آورده ایم و در دنیا هم گزارش شد، نشان داده است که امکان دارد برای فردی که یک مرتبه به این بیماری مبتلا شده است، واکسن خاصی انتخاب گردد که در این حوزه تمهیداتی صورت گرفته است، به این معنا که واکسنی که انستیتو پاستور به صورت مشترک با کشور کوبا تولید می کند، از جنسی است که برای افرادی که یک مرتبه مبتلا شده اند، قابل استفاده خواهد بود.
قانعی با اشاره به اینکه گروه جوانان امکان دارد واکسن دیگری را تحمل کنند، تصریح کرد: علاوه بر آن افرادی در سنین ۷۰ سالگی واکسن دیگری را باید دریافت نمایند. بعنوان مثال واکسن پروتئین نوترکیب عارضه زیادی ندارد، ولی تعداد دوزهای تزریقی آن بیشتر است و فردی که سن بالا همراه با بیماری های قلبی و فشار خون دارد، ترجیح داده می شود که با واکسن کم عارضه تری واکسینه شود. این کاری است که در دنیا انجام شده است.
وی افزود: مشاهده شده است که حتی بعضی از واکسن های پیشرفته منجر به بروز عوارضی شده اند و ما هم اکنون اطلاعات آنها را در اختیار داریم.
دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: در خرداد ماه هم اتفاق دیگری خواهد افتاد و آن نتایج فاز ۳ همه پلت فرم های واکسن های کرونا منتشر می شود؛ ازاین رو در آن زمان با دید بازتر، تصمیم گیری بهتری خواهیم داشت.
قانعی همینطور اظهار نمود: از طرفی از آنجایی که انواع پلت فرم ها در ایران مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته اند تا آن روز (خرداد ماه ۱۴۰۰) می توانیم سبد واکسن را اختیار نماییم که برای چه گروهی، چه واکسنی و برای افرادی که در گذشته مبتلا شده اند چه واکسنی و اگر کسی ایمن هست چه نوع واکسنی در خلال چند دوز تزریق شود.
وی افزود: با عنایت به اطلاعاتی که تا خرداد ماه کسب می نماییم، فرصت بسیار خوبی خواهیم داشت که با واکسن های ایرانی ساخته شده، مبادرت به واکسیناسیون نماییم.
نحوه تزریق واکسن و قرنطینه کردن
قانعی در پاسخ به این سؤال که در واکسیناسیون عمومی که خواهیم داشت، آیا دریافت کنندگان واکسن باید همانند فازهای اول و دوم مدتی در قرنطینه باشند، توضیح داد: زمانی که در واکسن ها فاز ۱ را می گذرانیم، یعنی فاز Safty آن مورد بررسی قرار می گیرد و در فازهای دوم و سوم بررسی خواهد شد که واکسن های تزریق شده آیا عوارضی را به دنبال دارد یا خیر و در آن صورت است که مجوز برای واکسن ها صادر خواهد شد.
وی افزود: بعد از آنکه واکسن های ایرانی این مراحل را گذراندند، احتیاج به قرنطینه کردن دریافت کنندگان واکسن نیست، فقط امکان دارد فرد مدتی در محل تزریق بماند.
دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تکیه بر اینکه نگهداری افراد دریافت کننده واکسن کرونا در محل تزریق جزو قوانین تزریق این واکسن است، افزود: طبق این قانون افراد دریافت کننده واکسن مدت ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت پس از تزریق باید نزد پزشک باشند.



1400/01/03
13:20:02
5.0 / 5
1507
تگهای خبر: تكنولوژی , تولید , ذخیره سازی , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
پی اچ پی جی کوئری پی اچ پی PHP